verzilver(t) uw geld
verzilver(t) uw geld

Slavic bestiary

De Slavic Bestiary serie wordt geproduceerd door de Gdansk Mint. De serie vertoond verschillende mythische dieren uit de Slavische mythologie. Het is de eerste serie van de Gdansk Mint.

○ Rusalka
Specificaties
JaarFijnheidNominale waardeAfbeeldingFinishAfmeting
2023.9991000 francsRusalkaBU38.61 mm

Rusalka
De Rusalka is de eerste munt uit de Slavic bestiary serie. Een Rusalka is een waternimf uit de Slavische mythologie. De Rusalkas zijn demonische wezens die leven in bossen, velden en wateroppervlaktes. Volgens de verhalen zijn het prachtige, soms naakte vrouwen met lang en los haar. Ze lachen en zingen hard. Ze verschijnen tijdens de nieuwe maan en lokken jonge mannen naar zich toe. Als je te dicht bij een Rusalka komt, wordt hun haar groen en verwringen hun gezichten. Rusalkas lokken mensen naar zich toe om ze vervolgens te vermoorden. Volgens de mythologie veranderen vrouwen die sterven voordat ze kunnen trouwen in Rusalkas.

Domowik
Domowik is een huisgeest, meestal van een voorouder. Soms wordt hij zelfs gezien als de god die was verbonden aan een huis. Domowik wordt meestal verbeeld als een oude man met grijs haar en felle ogen, en soms met een staart en kleine hoorns. Men offerde restjes eten aan hem om hem tevreden te houden. Wanneer men dacht dat Domowik echt boos was, dan offerde men een haan aan hem. Daarna werd het bloed van de haan in de hoeken van het huis gesprenkeld. Hoe raar het misschien ook klinkt, men nodigde Domowik na een verhuizing uit in het nieuwe huis. Hij zorgde namelijk voor het welzijn van de mensen in huis en was daarom een welkome aanwezigheid.

Alkonost
Wanneer Alkonost zingt, vergeet men alles en wil daarna nooit meer iets anders horen. Deze vogel met het hoofd van een vrouw woont in de onderwereld maar legt haar eieren op het strand. Ze rolt de eieren in zee en wanneer deze uitkomen, ontstaat een storm die de zee zo wild maakt dat deze niet meer te bevaren is. Haar hoofd zou de verbeelding zijn van vrouwen die hun kinderen hebben vermoord en vervolgens zelfmoord hebben gepleegd.

Utopiec
Een utopiec is een geest dit is ontstaan uit de ziel van een verdronken persoon. Ze zijn gedoemd om te blijven in het water waarin ze verdronken zijn. Ze trekken mensen in moerassen en rivieren om hen ook te laten verdrinken. Ook doden ze dieren die naast stille wateren staan. Deze wezens komen ook voor in de populaire Witcher-serie, waar ze bekend staan als drowners.

Likho
Likho is een personificatie van een ongelukkig en kwaadaardig lot. Ze wordt vaak verbeeld als een oude magere vrouw in het zwart met maar één oog. Het is een kwaadaardige figuur die degenen straft die valsspelen of de regels niet volgen. Ze wordt vaak gebruikt om kleine kinderen bang te maken. Ook zorgt ze voor plagen, ziekte, problemen, verdriet en armoede.

Bies
Bies is een kwaadaardige demoon in de Slavische mythologie. Nadat het Christendom dominant werd, werd Bies daarom geassocieerd met de duivel. Hij wordt vaak verbeeld als een soort duivel, met hoeven, een staart en hoorns. Zijn naam betekent ‘woede’ of ‘razernij’.

Bieda
Ook Bieda is een demoon maar zij brengt ongeluk en pech. Bieda is daarom verbonden met extreme armoede. Ook is ze een vernietigende kwaadaardige kracht die de zielen uit de levenden kan zuigen. Ze is vermomd als een magere en erg lange vrouw. Ze struint over de wereld, op zoek naar een familie die woont op een boerderij. Daar veroorzaakt ze branden, de dood van het vee en liet eten verdwijnen. Het is haar doel om de familie zo gek te maken tot ze niet meer verder wilden leven.


Imp
De imp is een kleine demoon. In tegenstelling tot de kwaadaardige Bies, is een Imp een ondeugende demoon. Ze zoeken vaak de aandacht van mensen met hun streken en wil vrienden met de mensen worden. Door zijn streken mislukt dit vaak.

nl_NLDutch
%d