verzilver(t) uw geld
verzilver(t) uw geld

Giants of the Ice Age

De Giants of the Ice Age serie is geproduceerd door de Leipziger Edelmetallverarbeitung GmbH onder de licentie van Ghana. De serie toont verschillende gigantische dieren uit de ijstijd.

Wolharige mammoet

De Wolharige Mammoet is een uitgestorven soort van de olifantenfamilie. Deze soort leefde ongeveer 800000 tot 600000 jaar geleden in Siberië en het noorden van Eurazië en Noord-Amerika. Aan het einde van het Pleistoceen is de wolharige mammoet in grote delen van zijn verspreidingsgebied uitgestorven. Hij overleefde echter regionaal in enkele overgebleven populaties tot het midden van het Holoceen (1800 v. Chr.).

Reuzenhert

Megaloceros giganteus, ook wel reuzenhert genoemd, was een soort zeer grote herten die gedurende het late Pleistoceen en het vroege Ho-Loceen in heel Eurazië en Noord-Afrika voorkwamen. Ze doken ongeveer 400.000 jaar geleden voor het eerst op en stierven uit aan het eind van de laatste ijstijd. De soort overleefde in West-Siberië tot het vroege Holoceen en stierf ongeveer 7600 jaar geleden uit.

Aangenomen wordt dat ze in groepen leefden en dat de mannelijke reuzenherten vochten met andere rivalen, net als de huidige herten.

Sabeltandtijger

Sabeltandtijgers leefden meer dan 20 miljoen jaar geleden op aarde. Er zijn talrijke soorten, waarvan de grootste en bekendste de Smilodon is, die met een schouderhoogte van 1,20 meter de grootste roofkat is die ooit op aarde heeft geleefd. In Europa zijn de iets kleinere Megatherion en Homotherium gevonden met een schouderhoogte van ongeveer 0,7 tot 0,9 meter.

Grote beer

Het ontwerp van deze zilveren munt toont een grote beer die rechtop staat en zijn tanden laat zien. Deze afbeelding gaat vergezeld van de tekst “Giants of the Ice Age” en de silhouetten van de verschillende dieren uit de serie.

Wolharige neushoorn

Het ontwerp van deze zilveren munten toont de wolharige neushoorn, een uitgestorven diersoort die in heel Europa en Noord-Azië leefde. 

Oeros

Het ontwerp van deze zilveren munten stelt de oeros voor, een grote rundersoort die 2 miljoen jaar geleden op aarde rondzwierf tot hij in 1627 uitstierf. 

Holarctisch hert

Het rendier, ook bekend als kariboe, een Holarctisch hert dat nog steeds in heel Europa, Noord-Amerika en Azië voorkomt, heeft een dikke, wollige ondervacht en stugge, lange haren, waardoor het uitermate geschikt is voor het Arctische klimaat waarin het leeft.

Rendierresten zijn veel zuidelijker gevonden en bewijzen hun aanwezigheid tijdens het late Pleistoceen tot in Tennessee en Virginia, maar toen de gletsjers zich terugtrokken, volgden de rendieren naar het noorden.

Holenleeuw

Holenleeuwen verschenen ongeveer 900.000 jaar geleden voor het eerst in Europa en verdwenen uit onze streken met het einde van de grote ijstijd 10.000 jaar geleden. Ze waren ongeveer een derde groter dan de huidige leeuwen in Afrika en hun dieet bestond uit kuddedieren en grotere planteneters uit die tijd. Tekeningen geven aan dat de grotleeuwen, in tegenstelling tot de huidige Afrikaanse leeuwen, geen manen hadden.

Mensen kunnen ook deel hebben uitgemaakt van het dieet van de grotleeuwen, en hun kracht, wreedheid en gevaar kunnen een grote mystieke aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op de mensen van die tijd. Een uiting van deze fascinatie zijn indrukwekkende houtsnijwerken van grotleeuwen van mammoetivoor, die in de Lone Valley zijn gevonden. Zo is een fragment van een grotleeuw van meer dan 30.000 jaar oud, gevonden in de Vogelherdgrot, een van de oudste kunstwerken die de mensheid kent.

Ongeveer 10.000 jaar geleden zijn de holenleeuwen uitgestorven. Net als bij de andere uitgestorven dieren van de ijstijd houdt dit waarschijnlijk verband met het verdwijnen van hun voedselbasis, in dit geval de grote kuddes van de open steppen.

nl_NLDutch
%d bloggers liken dit: