verzilver(t) uw geld
verzilver(t) uw geld

825th anniversary of the Vienna Mint

Om zijn 825e verjaardag in 2019 te vieren, heeft de Oostenrijkse Munt een serie met 3 munten in beperkte oplage uitgebracht om zijn fascinerende verhaal te vieren. Elke munt heeft een nominale waarde van 1,5 euro, ondersteund door de Oostenrijkse regering. De munten hebben een gemeenschappelijke voorkant, waarop een Oostenrijkse kruisvaarder te paard staat afgebeeld met het vaandel van hertog Leopold V

○ Leopold V

Klik hier voor de specificaties

Jaar Fijnheid Nominale waarde Afbeelding Finish Afmeting Oplage
2019 .999 1.50 EUR Leopold V BU 37.1*3.45mm 100,000
Leopold V- 1 Troy Ounce

Tijdens de kruistochten in de 12e eeuw sloot Leopold V zich aan bij de Britse koning Richard de Eerste, ook bekend als Richard Leeuwenhart en andere Europese strijdkrachten. Tijdens de slag bij Akko kwamen hij en zijn leger te laat aan en werd hem de oorlogsbuit door de andere bondgenoten onthouden. Daarna nam hij, als wraak, Richard Leeuwenhart gevangen toen deze terugkeerde naar Engeland. Hij hield hem gevangen in Oostenrijk tot hij werd vrijgekocht voor 15 ton zilver. Leopold V gebruikte dit zilver om in 1194 de Oostenrijkse Munt te stichten. Op de achterkant staat een afbeelding van de hertog in zijn gevechtsharnas en zwaard. Op de achtergrond is op een banier het jaartal 1194 te zien, ter herinnering aan het oprichtingsjaar van de Oostenrijkse Munt.

○ Wiener Neustadt

Klik hier voor de specificaties

Jaar Fijnheid Nominale waarde Afbeelding Finish Afmeting Oplage
2019 .999 1.50 EUR Wiener Neustadt BU 37.1*3.45mm 100,000
Wiener Neustadt- 1 Troy Ounce

De tweede munt toont een prachtig gedetailleerde afbeelding van de vesting Wiener Neustadt, gebouwd door Leopold V. De naam van de stad betekent Nieuw Wenen en werd gebouwd om het zuidoosten van Oostenrijk te verdedigen tegen het Hongaarse koninkrijk in de 12e eeuw. De stad werd vanaf de grond opgebouwd rond een centraal kasteel, de Burg Wiener Neustadt. Voor de bouw van deze burcht gebruikte Leopold V het zilver van het losgeld. Het oorspronkelijke kasteel bestaat niet meer, maar het was van vitaal belang voor de verdediging van de regio tegen aanvallen van buitenaf.

○ Robin Hood

Klik hier voor de specificaties

Jaar Fijnheid Nominale waarde Afbeelding Finish Afmeting Oplage
2019 .999 1.50 EUR Robin Hood BU 37.1*3.45mm 100,000
Robin Hood- 1 Troy Ounce

De laatste munt van de serie is de Robin Hood-munt. Hierop staat Robin Hood afgebeeld met een leren jas aan en een kap over zijn hoofd die 2 pijlen trekt. Robin Hood blijft een geliefde legende en of hij echt bestaan heeft, blijft onzeker. Wat wel duidelijker is, is dat om het geld bijeen te krijgen om Richard Leeuwenhart te bevrijden van Leopold V, het volk zware belastingen moest betalen en dat dit voor hevige sociale onrust zorgde in het land. Sommige historici geloven dat dit heeft geleid tot het ontstaan van de legende van Robin Hood.

Geef een reactie

nl_NLDutch
%d