verzilver(t) uw geld
verzilver(t) uw geld

Molon Labe

De Molon Labe collectie van de Intaglio Mint uit de Verenigde Staten toont verschillende taferelen uit de Slag bij Thermopylae die plaats vond tijdens de tweede perzische invasie van Griekenland. Molon Labe is een Griekse uitdrukking van verzet en betekend “Kom maar halen”. Volgens de legende is dat wat Koning Leonisdas tegen de perzische legers zei toen die vroeg of de Spartanen hun wapens neer wilden leggen in overgave.

Type I

De eerste munt in deze serie toont een gedetailieerde weergave van een krijger in een Spartaanse wapenuitrusting en een speer. Op de achtergrond zien we de taferelen van een veldslag.

Type II

De tweede munt in deze serie toont een gedetailieerde krijger in een Spartaanse wapenuitrusting met een zwaard in zijn rechterhand en een schild in zijn linker. Op de achtergrond zie je zijn leker in een phalanx formatie.

Type III

De derde munt in deze serie toont een gedetailieerde krijger in een Spartaanse wapenuitrusting. Hij knielt op de lijken van gevallen vijanden en houdt zijn schild omhoog ter bescherming tegen een vijandelijke pijlenregen.

Type IV

De vierde munt uit de serie toont een krijger in een Spartaanse wapenuitrusting en in zijn linker hand een schild en rechter hand een speer. Hij staat tegenover overweldigende vijandelijke troepen waarvan meerdere gezeten zijn op pachyderms, strijdolifanten.

Type V

De vijfde munt uit de serie toont een gewonde krijger in een Spartaanse wapenuitrusting en in zijn linker de keel van zijn vijand en rechter hand een speer.

Type VI

De zesde munt in deze serie toont een gedetailieerde krijger in een Spartaanse wapenuitrusting gezetn op een majestueuze strijdros. Hij staat op het punt een speer door de borst van een vijand te drijven. Om hem heen zijn meerdere taferelen te zien uit de veldslag

Type VII

De zevende munt uit deze serie toont een krijger in een Spartaanse wapenuitrusting terwijl hij in het midden van een veldslag zijn speer door een vijand heen jaagt.

Type VIII

De achtste munt toont de Spartaanse koning Leonidas omgeven door perzische soldaten uit het leger van Xerxes.

Type IX

De negende munt uit deze serie toont een muur van schilden. Het representeert het moment dat koning Leondas en zijn troepen zich klaar maakten voor hun laatste stand met speren naar buiten en een inkomende pijlenregen.

Type X

De tiende munt toont de Spartaanse koning Leonidas op het moment dat hij bezwijkt onder zijn verwondingen. Om hem heen zijn meerdere gevallen Spartanen te zien en in zijn lichaam zitten meerdere speren, pijlen en zwaarden.

nl_NLDutch
%d