verzilver(t) uw geld
verzilver(t) uw geld

Arminius

Elke grote gebeurtenis begint met één groot man. Arminius veranderde de loop van de geschiedenis, waardoor Germanië werd bevrijd van de heerschappij van een andere natie. Dankzij zijn actie viel de mythe van het “onoverwinnelijke” leger van het Romeinse Rijk in duigen.

 

Arminius was de zoon van een stamhoofd van de Cherusken – een Germaanse stam. Als gijzelaar afgestaan aan het Romeinse Rijk en opgevoed als edele Romein, deed hij ervaring op in de Romeinse oorlogsvoering en werd hij opgevoed als een groot krijger. Tegen de aangeleerde waarden in en gebruikmakend van zijn vaardigheden en kennis van de tactieken van de Romeinse legers, leidde hij de Germaanse stammen in de strijd tegen de bezetter. De exacte motieven die Arminius ertoe brachten de bevrijdingsoorlog te beginnen zijn onbekend. We kunnen echter aannemen dat, hoewel hij was opgevoed om het Romeinse Rijk te dienen, hij nooit zijn afkomst vergat en diep in zijn hart vrijheid wilde voor het volk, waarmee hij door bloed was verbonden.

Arminius’ succes, behaald in de slag bij het Teutoburgerwoud, veranderde de geschiedenis en de impact daarvan is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Voor het eerst in de geschiedenis trokken de Romeinen zich terug uit de bezette gebieden en het einde van de expansie van het Romeinse Rijk zou hier wel eens het begin kunnen zijn.

Keerzijde: Het wapen van de Germania Mint

NaamJaarFijnheidGewichtFinishAfmetingOplage
Arminius2022.99992 ozBU45 mm499

nl_NLDutch
%d bloggers liken dit: